בטא-גלוקנים לאיזון הסוכר בדם של חולי סוכרת
השפעת בטא-גלוקנים בבקרת רמות הגלוקוז בדם של חולי סוכרת: סקירה שיטתית.
מזונות פונקציונליים נמצאו בשימוש נרחב להפחתת הסימפטומים של מחלות שונות כמו סוכרת. בין המזונות המשמשים לאיזון השפעות הנ"ל, הם סיבים מסיסים, בעיקר אלו העשירים בבטא-גלוקנים (beta- glucans).
המטרה הייתה לבחון את ההשפעות של בטא-גלוקנים (BGs) על רמות פלסמטיות של גלוקוז בקרב אנשים סוכרתיים.
נערך חיפוש באמצעות בסיסי הנתונים Pubmed, Science Direct ו- Scielo באמצעות מילות המפתח: סוכרת וביטא-גלוקן וגלוקוזה וגליקמיה. כקריטריונים נבחרו רק מחקרים שנערכו על אנשים חולי סוכרת (סוג 1 או סוג 2) שצרכו טיפול.
מבין 819 המאמרים, רק 10 התאימו לקריטריונים והשתמשו במחקר.
נצפה שמינונים סביב 6.0 גרם באדם ליום, במשך 4 שבועות לפחות, הספיקו כדי לעורר שיפור ברמות הגלוקוז בדם וגם בפרמטרים של השומנים בדם - ליפידים של חולי סוכרת.
עם זאת, רמות הגלוקוז אינן מגיעות לרמות נורמליות באמצעות בטא-גלוקנים בלבד. כמו כן דווח כי מינונים נמוכים של בטא-גלוקנים במשך 12 שבועות לפחות מקדמים יתרונות מטבוליים.
מסקנות: על סמך מחקרים קודמים, הגיעו למסקנה כי צריכת בטא-גלוקנים הייתה יעילה בהורדת רמות הגלוקוז של חולי סוכרת.
צריכת מינונים גדולים יותר או מינונים קטנים יותר לפרקי זמן ארוכים הניבה תוצאות טובות יותר.
מקור: Nutr Hosp . 2014 Jan 1;31(1):170-7. doi: 10.3305/nh.2015.31.1.7597.